Aperitiv buzoian


Aperitiv buzoian

Ingrediente:

Pentru rosii:


1 kg rosii

300 g branza

1 lingura margarina

1 legatura marar

sare, piper, usturoi


Pentru drob:


inima, rinichi, plamani de miel

ficat de porc

3-4 oua

1 legatura marar

1 legatura patrunjel

sare, piper, dafin


Mod de preparare:


Se amesteca branza, margarina, usturoiul, verdeata, sare, piper. Ce pasta obtinuta se umplu jumatati de rosii scobite la mijloc.
Se fierb inima, rinichii si plamanii. Se taie cuburi. Se adauga condimentele. Se pune ficatul de porc crud, dat prin masina de tocat, impreuna cu ouale, mararul si patrunjelul. Compozitia se pune in prapurul de miel, apoi se da la cuptor. Se lasa la racit.

Se aseaza pe un platou felii de drob cu jumatati de rosii. Se orneaza cu frunze de patrunjel si marar.

Tarta cu branza si ceapa

Tarta cu branza si ceapa

Calorii/portie:
240

Ingrediente:

Pentru aluat:
250 g faina
150 g margarina
2-3 linguri apa rece
sare

Pentru umplutura:
1 lingura ulei
2 cepe mari taiate fin
3 oua batute
150 ml lapte
250 g branza rasa
sare, piper

Mod de preparare:
Se pun faina si sarea intr-un castron, se adauga margarina si se amesteca pana ce seamana

cu niste firimituri fine. Se adauga apa cat sa se formeze un aluat moale. Se lasa la rece 15-20 de

minute.

Intre timp se calesc cepele 5 minute. Se toarna intr-un castron si se adauga ouale, laptele si

branza. Se asezoneaza.

Se intinde aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 20 cm, tapetata cu faina. Se toarna

amestecul si se baga la cuptor 35-40 de minute.

Turte cu sunca si salvie

Turte cu sunca si salvie
Ingrediente:
 700 g cartofi fierti, zdrobiti si raciti
 1 ceapa mica rasa
 150 g sunca taiata cubulete
 2 leg. salvie, tocate
 2 oua batute
 130 g pesmet
 4 linguri parmezan ras
 2 linguri faina
 4 linguri ulei
Mod de preparare:
Se amesteca cartofii, ceapa, sunca, salvia, 2 linguri de ou batut si se asezoneaza. Se
imparte amestecul in 8 si se formeaza turte.
Se amesteca pesmetul cu parmezanul. Se presara fiecare turta cu faina, se cufunda in oul
fatut si se da prin amestecul de pesmet. Se prajesc la foc potrivit, pana ce capata o culoare brunaurie.
Se servesc fierbinti cu salata.

Tarta cu cascaval si nuci

Tarta cu cascaval si nuci
Ingrediente:
 75 g unt
 2 cepe mari, taiate subtiri
 75 g nuci, taiate bucatele
 150 g cascaval
 1 mar mare taiatin felii subtiri
 12 foi de placinta
 3 oua batute
 100 ml frisca nebatuta cu 29-30% grasime
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul. Se topeste intr-o cratita o treime din unt, se adauga ceapa, se caleste la
foc mic aprox. 10 minute. Se adauga nucile si cascavalul si se tine la foc inca 5 minute, apoi se
adauga feliile de mar.
Se topeste untul ramas si se unge cu putin interiorul unei tavi pentru tarte, cu diametru de
18 cm. Se unge apoi fiecare foaie de placinta cu untul ramas. Se aseaza in tava, una cate una,
rasucind tava cu 1800 dupa fiecare foaie, lasand aprox. 1/3 din fiecare foaie sa atarne peste
margini. Se aseaza in mijloc amestecul cu ceapa. Se amesteca ouale cu frisca, apoi se toarna peste
umplutura cu ceapa.
Se coace 30 minute pana ce aluatul s-a rumenit. Se lasa la racit putin si se serveste calda,
cu salata verde.

Mic dejun gratinat

Mic dejun gratinat

Ingrediente:
900 g cartofi
3 linguri ulei
3 cepe taiate felii subtiri
2 catei usturoi pisati
200 g felii bacon, taiat mare
100 g branza rasa
4 rosii taiate felii
3 linguri patrunjel tocat

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul. Se fierb cartofii timp de cca. 8 minute. Se lasa sa se raceasca, apoi

se rad. Se caleste ceapa, se adauga usturoiul si baconul si se mai lasa inca 2 minute. Se

asezoneaza. Se pune peste cartofi amestecul cu ceapa, apoi se adauga branza si se amesteca. Se

pune totul intr-o tigaie si se inabuse la o temperatura medie timp de 10 minute.

Se pune amestecul intr-o forma termorezistenta, care a fost unsa, apoi se pun deasupra

rosiile. Se amesteca restul de ulei cu patrunjelul verde si se stropesc rosiile. Se da la cuptor cca. 20

de minute.

Se serveste cald.

Gustare Lollipop

Gustare Lollipop
Ingrediente:
  50 g cascaval
  50 g sunca
  2 felii paine
  10 g unt
Pentru ornat:
  castraveti
  masline
  rosii
  maioneza
  frunze salata verde
  marar
Mod de preparare:
Se pregatesc tartinele in mod obisnuit. Se taie cu forme speciale (cerc, romb, inimioara).
Ornati.

Chiftelute cu orez

Chiftelute cu orez
Ingrediente:
  225 g orez
  350 g spanac proaspat, taiat
  2 linguri ulei
  8 cepe verzi, taiate
  2 linguri patrunjel, tocat
  1/4 lingurita nucsoara
  1 ou batut
  225 g cascaval
  175 g pesmet alb
Mod de preparare:
Se fierbe orezul, spanacul. Se prajeste ceapa 1 minut si se amesteca impreuna cu orezul si
spanacul intr-un castron. Se adauga patrunjelul, nucsoara, oul si se asezoneaza. Se formeaza 8
sfere. Se dau la rece 20 de minute.
Se introduce o bucata de cascaval apoi se turtesc, dandu-le forma de chiftea. Se tavalesc
prin pesmet si se mai tin la rece inca 20 de minute.
Se prajesc in ulei incins timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Se servesc cu salata verde.

Paine cu salvie si ceapa

Paine cu salvie si ceapa
Ingrediente:
  50 g unt/margarina
  1 ceapa taiata marunt
  225 g faina obisnuita
  225 g faina integrala
  1/2 lingurita drojdie bere uscata si un praf sare
  300 ml lapte cald
  2 linguri frunze salvie proaspete
  faina pentru tapetat
  1 lingura sare grunjoasa
Mod de preparare:
Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga ceapa, lasand 4-5 minute pana se inmoaie.
Se amesteca cele 2 cantitati de faina si se incorporeaza untul ramas. Se pune drojdia si
sarea. Se toarna laptele cald in mijlocul compozitiei. Se amesteca pana devine o pasta omogena.
Se pune salvia si ceapa si se amesteca pe o planseta pudrata cu faina timp de 4-5 minute.
Aluatul se lasa sa creasca timp de 1 ora intr-un loc cald. Dupa aceea se modeleaza foema unei
paini rotunde cu diametrul de 18 cm. Painea se aseaza in tava unsa. Pe mijlocul painii se cresteaza
cu cutitul o cruce in care se pune inca putina sare si faina. Se acopera cu un servet si se mai lasa
inca 30 de minute intr-un loc cald. Intre timp se incinge cuptorul.
Se coace 15-20 de minute, pana devine aurie si crocanta.

Platou cu cascaval si rosii

Platou cu cascaval si rosii
Ingrediente:
 1 vanata mare, taiata felii
 1 lingura sare
 8 linguri ulei
 4 rosii taiate felii
 225 g cascaval (branza telemea), taiat felii
 1 salata
 1 andiva
 12 masline negre
 3 linguri otet
Mod de preparare:
Se pun feliile de vinete intr-o strecuratoare si se presara sare. Se lasa la scurs, se spala cu
apa rece si se sterg cu servetele de hartie. Se ung feliile de vinete cu 2 linguri de ulei, se frig pe
gratar timp de 5 minute, pana ce devin aurii.
Se ung cu 1 lingura de ulei feliile de rosii si se frig pe grator 4 minute, pana ce incep sa se
inmoaie.
Se ung feliile de cascaval cu 1 lingura de ulei si se frig pe gratar 4 minute, pana ce se
topesc usor si capata o culoare aurie.
Se aranjeaza pe un platou salata verde si andivele, se pun feliile de vinete si de rosii iar
deasupra feliile de cascaval. Se adauga deasupra maslinele, apoi uleiul ramas si otetul.

Ciuperci cu sos vinaigrette de lamaie

Ciuperci cu sos vinaigrette de lamaie
Ingrediente:
Pentru ciuperci
 12 ciuperci mari
 100 ml ulei
 25 g unt
 1 leg. Busuioc pentru ornat
Pentru vinaigrette:
 1/2 lamaie, coaja rasa si sucul
 1 lingura otet
 1 lingera capere mici
 1 catel usturoi tocat marunt
 2 linguri ulei
 1 lingurita mustar
 1 lamaie taiata bucati
Mod de preparare:
Pentru vinegreta se amesteca toate ingredientele, dara bucatile de lamaie. Apoi se adauga
si acestea si se amesteca bine.
Se incalzeste gratarul. Se ung ciupercile pe o parte cu ulei. Se aseaza cu cupele in sus pe
tava aragazului si se toarna 1 lingurita de ulei in fiecare. Se pune cate o bucatica de unt. Se
asezoneaza.
Se frig 6-8 minute, pana ce devin aurii ¡V se ung constant cu uleiul ramas.
Se transfera in farfurii si se toarne deasupra vinegreta. Se orneaza cu frunze de busuioc.

Paine prajita cu legume si branza

Paine prajita cu legume si branza
Ingradiente:
 1 lingura ulei de masline
 1 catel usturoi zdrobit
 1 ceapa mare rosie taiata sferturi
 225 g ciuperci, taiate felii
 175 g frunze spanac
 4 felii groase de paine alba
 125 g branza, maruntita
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul foarte bine. Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare, se caleste ceapa
si usturoiul 3-4 minute. Se adauga ciupercile si se mai calesc inca 3-4 minute. Se adauga spanacul
si se inabuse pana se inmoaie.
Se prajeste painea la prajitorul de paine. Se aseaza amestecul de legume peste paine, se
asezoneaza cu sare si piper. Se acopera cu branza si se da la cuptor pana ce branza s-a topit.
Se serveste imediat.

Chifle cu seminte de marar

Chifle cu seminte de marar
Ingrediente:
 560 g coca pentru paine alba
 3 linguri seminte de marar
 lapte pentru glazura
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul foarte bine. Se pune coca intr-un castron larg si se agauga semintele de
marar. Se framanta bine. Se imparte aluatul in 8 parti si se framanta fiecare timp de cateva minute.
Se modeleaza fiecare parte in forma de chifla, se aseaza in tava unsa si se lasa la dospit 25-30 de
minute intr-un loc calduros.
Se ung cu la[te si se coc 20-25 de minute pana devin aurii.
Se servesc cu branza, peste, etc.

Sandvis Cuptorul de Aur

Sandvis Cuptorul de Aur
Calorii/portie: 680
Ingrediente:
12 felii paine integrala
 50 g unt
 1 morcov mic, ras
 1 dovlecel mic, ras
 150 g telemea vaca, rasa
 4 linguri maioneza
 4 felii carne vita fripta (pastrama, sunca, etc.)
 4 frunze salata
 1 castravete taiat felii
 4 rosii mici taiate felii
 sare, piper, hrean (mustar)
Mod de preparare:
Se ung feliile de paine cu unt.
Se pune morcovul, dovlecelul, telemeaua si maioneza intr-un castron si se amesteca.
Se pune cate o felie de carne pe fiecare din cele patru felii de paine. Se acopera carnea cu
cate o felie de salata si cateva felii de castravete si rosie, se condimenteaza si se pune deasupra o a
doua felie de paine.
Se imparte compozitia de telemea in patru si se unge cel de-al doilea strat de paine. Se
presara hrean sau mustar, iar apoi se pun deasupra celelalte felii de paine. Se taie sandvisurile pe
diagonala si se servesc.

Covrigei

Covrigei
Ingrediente:
 250 g margarina
 250 g smantana
 250 g untura
 150 g cascaval ras prin razatoarea mica
 2 linguri Delikat
 2 oua
 faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele pana se obtine o coca potrivit de tare. Compozitia se lasa la rece
cateva ore. Se ia cate putina coca si se modeleaza in betisoare lungi de 6-7 cm, dandu-li-se forma
de covrigei.
Se pun in tava si se coc la foc repede

Tartine cu carne si ciuperci

Tartine cu carne si ciuperci
Ingrediente:
Pentru compozitie:
500 g carne porc tocata
200 g ciuperci taiate felii subtiri
1/2 ceapa tocata marunt
1 catel usturoi pisat
1 lingura patrunjel sau marar
sare, piper
Pentru aluat:
 1 cana apa
 50 g unt
 1 ou
 sare
 cca 2 cani faina
Pentru decorare:
 100 g masline (fara samburi taiate feliute)
 7 rosii taiate feliute
 100 g cascaval ras
Mod de preparere:
Se calesc ingredientele pentru compozitie intr-o lingura de ulei, la foc mic cca. 15 minute.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se imparte in parti egale de marimea unei
nuci mai mari. Se ung formele de tarte cu ulei si se muleaza aluatul in interiorul lor.
Se umple toate formele cu compozitia de carne si se decoreaza cu felii de rosii, masline si
cascaval ras. Se pun formele in cuptorul incins si se lasa 30 de minute, pana se rumenesc.
Se por servi calde sau reci, decorate cu salata verde si ketchup.

Chec aperitiv

Chec aperitiv

Ingrediente:
300 g cascaval ras
300 g parizer
4 oua fierte tari
4 oua crude
3-4 linguri smantana
3-4 linguri faina
sare, piper

Mod de preparare:

Se bat cele 4 oua crude cu telul, se adauga cascavalul ras, parizerul taiat cubulete,

smantana, faina, sarea si piperul. Tava de chec se tapeteaza cu ulei si faina, se pune jumatate din

compozitie, se adauga ouale fierte taiate pe lung, iar deasupra se toarne restul de compozitie.

Se pune in cuptorul incins si se coace 20 de minute.

Se serveste rece, taiata felii.

Chec aperitiv

Chec aperitiv

Ingrediente:
300 g cascaval ras
300 g parizer
4 oua fierte tari
4 oua crude
3-4 linguri smantana
3-4 linguri faina
sare, piper

Mod de preparare:

Se bat cele 4 oua crude cu telul, se adauga cascavalul ras, parizerul taiat cubulete,

smantana, faina, sarea si piperul. Tava de chec se tapeteaza cu ulei si faina, se pune jumatate din

compozitie, se adauga ouale fierte taiate pe lung, iar deasupra se toarne restul de compozitie.

Se pune in cuptorul incins si se coace 20 de minute.

Se serveste rece, taiata felii.


Supa de rosii

Ingrediente:
  • maruntaie de pui
  • un morcov
  • patrunjel
  • un sfert de kg de ceapa
  • doua linguri de orez
  • jumatate de kg de rosii sau pasta de rosii
Modul de preparare:
Supa de rosii se poate face in diferite feluri.
1. Se pun maruntaiele si partea osoasa taiata bucatele, sa fiarba cu 2 l apa rece. Cand fierbe se pune zarzavatul taiat sferturi mici si ceapa tocata marunt, putina sare. Cand toate sunt fierte (30-40 minute), se scoate zarzavatul si se pune 2 linguri orez si bulionul din rosiile fierte si strecurate. Daca carnea de pui este prea fiarta, orezul se fierbe separat in putina supa si apoi se adauga. Se potriveste de sare. Se serveste cu patrunjel tocat si o mica frunza de telina. Cine doreste poate sa o dreaga cu smantana si galbenus.
2. un morcov, un patrunjel, o cepa (toate mici) se rad prin razatoarea cu gauri mari si se calesc 3 minute in 3 linguri untdelemn. Se stinge apoi cu 2 l apa fierbinte si putina sare; dupa 1/2 ora se pune o lingurii orez si bulion dupa gust. Se lasa sa fiarba si cu orezul 20-30 minute. Se serveste cu patrunjel si o mica frunza de telina tocate.
3. Mai rapid se face din supa de zarzavat strecurata in care se adauga trei linguri orez la 2L supa, fidea fiarta separat si strecurata, galuste din faina si bulion dupa gust, patrunjel si telina tocate.

originals